מילון מונחים משפטיים
במאמר זה אנסה להסביר מונחים משפטיים נפוצים לשימושכם.
גירושין– אקט משפטי אשר קובע כי בני זוג נשואים הינם גרושים. בישראל- הגירושים מתבצעים בבתי דין דתיים כאשר שני בני הזוג שייכים לאותה דת- יהודים בבית הדין הרבני, מוסלמים בבית הדין השרעי ונוצרים בבית הדין הכנסייתי, לפי השתייכות. אם בני הזוג אינם משתייכים לאותה דת כגון יהודי ונוצריה, הגירושין יהיו בבית המשפט לענייני משפחה בהליך הנקרא- התרת נישואין.
עם קבלת המסמך המשפטי של הגירושין משתנה הסטטוס המשפטי של כ"א מבני הזוג.
מזונות קטינים- כאשר התא המשפחתי מתפרק יש לדאוג כי ילדי בני הזוג הקטינים- עד גיל 18 לא יפגעו. מזונות הקטינים בארץ נקבעים לפי ההשתייכות הדתית- ביהדות על האב חובת מזונות עד גיל 6. כיום לאור שינוי המגנה למשמורת משותפת, לא תמיד נקבעים מזונות לקטינים.
מזונות בין בני זוג- מזונות אישה– לאישה יהודיה אשר נבגדה לדוגמה ע"י בעלה ושכרה נמוך או שהינה עקרת בית. ישנם גם מזונות משקמים שבמהותם הינם מזונות לתקופה קצובה ע"מ שבן הזוג, שהרוויח משמעותית פחות במהלך הנישואין, יוכל להתחיל את חייו, לאחר הגירושין באופן ראוי.
משמורת– מושג שהיה נהוג לענין החזקה על הקטינים לאחר הגירושין. כיום משתמשים במונח הסדרי ראייה או אחריות הורית משותפת על מנת לא להנציח את המצב המשפטי בו האם היתה הורה משמורן והאב הורה מבקר. אין זה אומר שבני זוג לא יכולים להגיע להסדר שכזה אך השיח המשפטי שונה להסדרי ראייה ואחריות הורית משותפת.
רכוש זוגי- רכוש משותף– רכוש שבני הזוג צוברין יחדיו במהלך הנישואין. עפ"ח חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג 1973 רכוש זה יתחלק באופן שווה בין בני הזו, בעת הגירושין למעט נכסים שסוכם לגיבהם אחרת במסגרת הסכם יחסי ממון שקיבל תוקף משפטי, נכסים שהיו לאחד מבני הזוג טרם הנישואין.
חשיבות מרובה קיימת לעריכת הסכם יחסי ממון טרום נישואים באם לאחד מבני הזוג ישנו רכוש שצבר לפני הנישואין- כגון דירה או זכויות סוציאליות ע"מ שהרכוש, שנצבר טרם הנישואין לא "יתערבב" יחד עם הרכוש שנצבר אחרי הנישואין ואז יצא הצד שרכשו מופסד.
הסכם יחסי ממון טרום נישואין חייב לקבל תוקף של פ"ד באחת מהדרכים הבאות: הגשתו לבית המשפט לענייני משפחה, בהתאם לכתובת מגורי הצדדים או לרושם הנישואין אשר יכול לאשרו טרם הנישואין.
הסכם ממון במהלך הנישואין: יודגש כי גם במהלך הנישואין יכולים בני הזוג לרשום נכס שנרכש במאמץ משותף על שם שן סוג אחד בלבד. כוון שהרישום הוא זה שקובע את הבעלות, חשוב במקרה שכזה לגבות את רכישת הנכס בהסכם בכתב אצל עו"ד לענין חלוקה עתידית של הזכויות. הסכם זה חייב להיות מוגש לבית המשפט לצורך קבלת תוקף של פסק דין.
גישור– הליך במסגרתו הצדדים בוחרים מגשר מומחה, עדיף עו"ד, שיביאם אל הסכם הפרידה ללא הליכי בית משפט. קיים יתרון גדול להסכם זה, אשר שומר על יחסים יפים בין הצדדים.על המגשר להיות מומחה בדיני משפחה. למגשר אין סמכות הכרעה כמו לשופט או לבורר. מניסיון גישור ע"י מגשר מומחה מצליח כמעט בכל המקרים.
בורר– אדם, עדיף עו"ד, שהצדדים בוחרים שמטרתו להכריע בסכסוך בין הצדדים בדומה לשופט.
ביקורי ילדים- הסדרי ראייה- חלוקת זמני שהות של קטינים בין בתי הוריהם לאחר הגירושין. במודל הרווח כיום של משמורת משותפת, הקטינים מבלים 14 לילות בחודש אצל כל הורה. לעיתים, יום בבית האב, יום בבית האם, לעיתים שבוע ולעיתים חלוקת השבוע בין שני ההורים במחזוריות-
כל משפחה בוחרת את המודל המתאים לה, לפי הסדרי העבודה של ההורים ולפי גיל הילדים.
משמורת משותפת מחייבת קירבת מגורים בין ההורים, תקשורת טובה ויחסים טובים למען הקטינים. אם הצדדים בוחרים לשמור על המודל שנהג של הורה משמורן והורה מבקר הרי הפער בהוצאות לגבי הקטינים יתבטא בכך שההורה המבקר ישלם מזונות קטינים. נהוג ומקובל כי הורה מבקר ישהה עם ילדיו יומיים בשבוע כולל לינה וכל סוף שבוע שני.
צו למניעת אלימות במשפחה– צו הניתן ע"י שופט/ת בבית המשפט לענייני משפחה כאשר צד מרגיש מאויים פיסית או מילולית ע"י בן זוג, אח, אחות, הורה.
ערעור– הליך בו צד החש כי פסק דין שניתן בבית המשפט לענייני משפחה אינו נכון ואינו ראוי יכול למקוט בו ולהביא את עמדתו בפני בית המשפט המחוזי- הערכאה העליונה מעל בית המשפט לענייני משפחה. בערעור נשמעים טענות משפטיות ולא נשמעים עדים.
תצהיר– מסמך משפטי בו צד לסכסוך משפטי מפרט את הידוע לו לגבי המקרה מידיעה אישית. לדוגמא בסכסוך על צוואה יכול מי שמתנגד לצוואה להצהיר כי המנוח או המנוחה לא רצו באמת לחתום על צוואה זו מכוון שביקרו בביתו והוא אמר להם זאת.
אל תהססו ליצור איתי קשר עוד היום כדי לקבוע פגישת ייעוץ ולקחת את הצעד המכריע הזה עתיד טוב יותר.